IMG-LOGO
ԲԼՈԳԳԼԽԱՎՈՐ / ԲԼՈԳ / Խորհուրդներ, թե ինչպես ընտրել ամենաքաղցր ելակը խանութում
Խորհուրդներ, թե ինչպես ընտրել ամենաքաղցր ելակը խանութում

Խորհուրդներ, թե ինչպես ընտրել ամենաքաղցր ելակը խանութում

12 Փետրվար 2024

Երբ գնում ենք շուկա թարմ միրգ կամ բանջերեղեն գնելու, առաջին պահից մեզ գրավում են կարմիր և անուշաբույր ելակները բոլոր հատապտուղներից։ Ձեզ ենք ներկայացնում մի քանի խորհուրդ որոնք կօգնեն ճիշտ ընտրել հատապտուղը բազում տեսականու մեջ։

1. Ստուգեք գույնը. Փնտրեք ելակ, որոնք ունեն խորը, հարուստ գույն: Ելակները մուգ կարմիր գույն ունեն և փայլուն տեսք ունեն, սովորաբար հասուն և քաղցր են լինում: Խուսափեք կանաչ կամ սպիտակ բծերով ելակներից, քանի որ դրանք վկայում են չհասունության մասին:

2. Ստուգեք հյուսվածքը. Նրբորեն ձեր մատը անցկացրեք ելակի վրայով: Հատապտուղները պետք է լինեն հաստլիկ, ամուր, առանց փափուկ բծերի կամ փորվածքների: Խուսափեք կնճռոտ հատապտուղներից, քանի որ դրանք կարող են չափից ավելի հասունանալ:

3. Ստուգեք բույրը. հասած ելակն ունի քաղցր, բուրավետ բուրմունք: Եթե ​​կա քաղցր և մրգային հոտ, ապա սա լավ նշան է, որ դրանք հասուն են և անուշաբույր:

4. Ուշադրություն դարձրեք չափին. մեծ չափսը միշտ չէ, որ որոշում է քաղցրությունը, փոքր ելակները սովորաբար ունեն խտացված համ: Փնտրեք հատապտուղներ, որոնք ունեն միջին չափի և միատեսակ ձև, քանի որ դրանք, ամենայն հավանականությամբ, ունեն հավասարակշռված համ:

5. Ստուգեք բակտերիաները. Ելակի տերևներն ու ցողունները պետք է լինեն թարմ և կանաչ: Խուսափեք շագանակագույն կամ բորբոսնած բակտերիայով ելակներից, քանի որ դրանք ցույց են տալիս ժամկետը և փչանալու հավանականությունը:

6. Խուսափեք խոնավությունից. խոնավությունը կարող է հանգեցնել բորբոսի աճի: Ընտրեք չոր ելակ առանց ավելորդ խոնավության տարայի ներսում։ Թաց կամ հում հատապտուղները ավելի հակված են փչանալու:

7. Ընտրեք օրգանական կամ տեղական ելակ. Օրգանական ելակն աճեցվում է առանց սինթետիկ թունաքիմիկատների և քիմիական նյութերի օգտագործման, ուստի դրանք ավելի բնական են և հաճախ ավելի քաղցր: Տեղական ելակները, հատկապես նրանք, որոնք աճեցվում են ֆերմերների շուկաներում, սովորաբար ավելի թարմ և համեղ են՝ փոխադրման ավելի կարճ ժամանակի պատճառով:

8. Հաշվի առեք տարվա եղանակը. Ելակի սեզոնի գագաթնակետը հասնում է գարնան վերջին և ամռան սկզբին՝ կախված ձեր գտնվելու վայրից: Այնուամենայնիվ, խանութներում համեղ ելակ կարելի է գտնել տարվա այլ եղանակներին, հատկապես, եթե դրանք գալիս են հարմար կլիմայական շրջաններից։


9. Ստուգեք փաթեթավորումը. Եթե դուք ելակ եք գնում նախապես փաթեթավորված տարաներով, ստուգեք փաթեթավորումը թարմության նշանների համար: Փնտրեք մաքուր, չվնասված տարաներ՝ առանց բորբոսի կամ ավելորդ խոնավության նշանների: Խուսափեք մանրացված կամ վնասված հատապտուղներով տարաներից:

10. Հաշվի առեք հասունացման ժամանակը. Եթե նախատեսում եք մեկ-երկու օրվա ընթացքում ելակ ուտել, ընտրեք հասած, պատրաստի հատապտուղներ: Եթե ​​ցանկանում եք, որ դրանք ավելի երկար տևեն, ընտրեք մի փոքր չհասունացած ելակ, որը կարող է հասունանալ տանը մեկ-երկու օրից։

Հետևելով այս պարզ, բայց արդյունավետ խորհուրդներին՝ դուք կարող եք վստահորեն ընտրել խանութի ամենաքաղցր ելակը և հնարավորինս հաջողակ դարձնել ձեր հաջորդ հատապտուղների գնումների փորձը: 

Поздравляем вас!

Вы успешно подписались на рассылку.